ALERGENI V PREHRANI

SNOVI ALI PROIZVODI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI

  1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih, razen:
  • glukozni sirupi na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo;
  • maltodekstrini na osnovi pšenice;
  • glukozni sirupi na osnovi ječmena;
  • žita, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega  izvora.
  1. Raki in proizvodi iz njih
  2. Jajca in proizvodi iz njih
  3. Ribe in proizvodi iz njih, razen:
  • ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;
  • ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina
  1. Arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih
  2. Zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:
  • popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );
  • naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa- tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje;
  • rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;
  • rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja
  1. Mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:
  • sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
  • laktitola
  1. Oreški:
  • mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija.