27. regijski otroški parlament

Začetek: 08:300h
Lokacija: Kulturni center Ravne
Udeleženci: OŠ Črna, OŠ Mežica, OŠ Prevalje, OŠ Koroški Jeklarji, OŠ Prežihov Voranc, OŠ Šentjanž, OŠ Dravograd; 1. OŠ Slovenj Gradec, 2. OŠ Slovenj Gradec, 3. OŠ Slovenj Gradec,  OŠ Šmartno pri SG, OŠ Vuzenica, OŠ Muta, OŠ Brezno-Podvelka.Učencev, ki so sodelovali na parlamentu, je bilo: 18
Kratkemu uvodnemu pozdravu je sledil govor g. podžupana Aljaža Verhovnika, ki je pozval učence h konstruktivni debati.
Z glasbeno točko so se predstavili šestošolci OŠ Koroški Jeklarji.
Sledil je spodbuden in zanimiv govor ga. Tanje Gole.
Nato je učence nagovorila tudi članica Društva prijateljev mladine Koroške ga. Marija Piko, ki je razložila potek parlamenta in jim podala prvo nalogo na temo PRIHODNOST. Učenci so se razdelili v pare in prvo med seboj pogovorili o željah za prihodnost, nato pa je stekla razprava.
Druga naloga je potekala na temo OKOLJE. Učenci so argumentirali tezo za ali proti avtocesti na Koroškem. Mladi so pogumno prihajali h govorniškem pultu eden za drugim in vsak je lahko povedal svoje mnenje brez dlake na jeziku.
Pri tretji nalogi so se učenci razdelili v dve skupini in razpravljali na temo VREDNOTE. Nato so individualno predstavljali stališča skupine.
Pri četrti nalogi na temo KDO SEM IN KAKŠEN ČLOVEK ŽELIM POSTATI pa so učenci argumentirali svoj življenjski moto in kako se ujema s temo letošnjega parlamenta.
Ves čas je delovna komisija, ki so jo zastopali učenci OŠ Koroški jeklarji, beležila aktivno udeležbo učencev s po enim glasom oz. številko ena, tako, da so ostali, ki so bili prisotni, lahko bili priča ažurnim rezultatom. Na koncu pa so se izvedle še volitve in vsak prisotni učenec je lahko dal 4 glasove kateremu koli učencu. Tako so največ glasov dobili:
Patricija Pogorelčnik (OŠ Šentjanž pri Dravogradu), 13 glasov, Ema Triplat (OŠ Mežica) 12 glasov, Grega Potočnik (OŠ Prežihov Voranc) 11 glasov, Žan Kočunik (OŠ Brezno Podvelka).
Regijski parlament so obiskali tudi: Koroška TV, Kabelska televizija.
Parlament se je zaključil ob 10:30h.
Ravne, 27.3.2017
Jerneja Lovko, DPM Koroška

Foto utrinki