Šolski otroški parlament

IMG_3872

Učenci in učenke so v ponedeljek, 13. 2. 2017 v klubu šole predstavili poročilo šole na temo letošnjega 27. otroškega parlamenta: Otroci in načrtovanje prihodnosti. Obravnavano temo so na zadnjem nacionalnem otroškem parlamentu med predlaganimi temami izglasovali otroci sami.
Največ pozornosti so učenci namenili temi v kakšnem svetu živijo sedaj, ter v kakšnem svetu si želijo živeti ko bodo odrasli. Strnili so svoja mnenja, da je svet v katerem živijo, pravzaprav zelo lep. Imajo možnost hoditi v šolo in se družiti s svojimi prijatelji. Imajo dom, hrano, mir in ljudi, ki jih imajo radi. Premalokrat se zavedajo kako srečni so lahko, da živijo v takšnem svetu.
Zavedajo se, da tudi sami sooblikujejo svet, v katerem bodo živeli. Pri načrtovanju prihodnosti poleg družine največ opore in dobrih nasvetov prejmejo v šoli. S tem ko načrtujejo prihodnost si postavijo cilj in začrtajo pot s katero bodo cilj dosegli. Predpostavili so, da bodo na svoji poti naleteli tudi na ovire. Nekatere težave bodo lahko premagali sami s pogovorom, pomočjo bližnjih, pozitivnim razmišljanjem in vztrajnostjo. Menijo pa, da bi morala del odgovornosti za njihovo prihodnost prevzeti tudi skupnost, v kateri živijo.
Zaključili so z mislijo, kako pomembno je, da sledijo svojim sanjam, ter da ne odnehajo, če naletijo na ovire. Kljub zastavljenim ciljem morajo biti odprti tudi za druge možnosti, saj jih življenje lahko tudi preseneti. Svet v katerem živijo je po njihovem mnenju lep. Želijo si, da bo tudi njihova prihodnost lepa. Da bodo živeli v varnem in prijaznem svetu brez nasilja, vojn in revščine.
Mentorica šolskega otroškega parlamenta:
Marija Piko

IMG_3873 IMG_3870 IMG_3871